EL GRAN DILEMA CMYK – RGB

posted in: Articles | 0

La impressió és un pas fonamental quan creem un disseny, volem que fins l’últim detall de la nostra creació es vegi reflectit. El color és un dels elements més importants i el que més pot variar a la impressió. En aquest post explicarem les característiques bàsiques dels dos models principals de color, el #RGB i #CMYK, com i quan utilitzar-los per minimitzar les diferències de color.

 

Per què la meva impremta insisteix en rebre els fitxers en CMYK?

Tot té la seva explicació. El suport importa.

Si el destí del fitxer és un suport digital (web, mòbil, pantalles..) el RGB és el model indicat, ja que treballa amb colors Llum (Red Green Blue).

Quan el destí és la impressió, la cosa canvia… No te la juguis, SEMPRE CMYK. No tots els colors que existeixen en suport digital es poden reproduir en suport físic. TREBALLA JA DES DE LA TEVA PANTALLA EN CMYK. Aconseguiràs que la impressió sigui el més fidel possible al que veus en pantalla.

Però com ja saps tota norma té les seves excepcions… Actualment existeixen molts tipus de màquines d’impressió digital que treballen amb més de 4 tintes. Si al crear el disseny saps que la producció gràfica s’imprimirà en aquest tipus de maquinària et pot interessar entregar el fitxer en RGB. Però recorda, cap màquina pot reproduir tota la gama de color de RGB.

 

En pantalla els colors són més vius que quan rebo el treball imprès. Per què?

No és màgia. Els dispositius digitals permeten la visualització de 16 milions de tonalitats (RGB),  mentre que la impressió es realitza en quatricomia (CMYK) amb 64.000 tonalitats.

Així que evita sorpreses, entrega el fitxer en CMYK i amb el perfil FOGRA que és l’estàndard europeu.

 

Vull crear un catàleg que utilitzaré en dispositius i en impressió. Quin model de color haig d’utilitzar?

Has de determinar quin és el suport més important per tu i segons la resposta decidir. Tot i així, nosaltres recomanem utilitzar CMYK.

 

Tots els programes són aptes per crear un disseny en CMYK?

No. Utilitza els programes d’autoedició d’Adobe (Indesign, Illustrator, Photoshop).

I NO els d’Office (Word, PowerPoint, Excel) no són programes d’autoedició. Aquests ni tocar-los.

 

Vull passar un document de RGB a CMYK, com haig de fer-ho? Existeix algun programa que modifiqui el document directament a CMYK?

Existeixen programes com l’Indesign que et permeten treballar en RGB amb la opció de realitzar la conversió a CMYK. Però sempre tindràs un millor control si treballes d’inici en CMYK.  

Ei, no corris tant, això necessita el seu temps… Per passar un document de RGB a CMYK has de passar tots els elements del fitxer a CMYK, NO TE N’OBLIDIS CAP!

El més habitual és oblidar-se de les fotografies, normalment s’incorporen als dissenys en RGB, RECORDA PASSAR-LES A CMYK! Però vigila! Quan les transformem poden enfosquir-se massa, hauràs de retocar-les amb el programa d’edició.

 

Quins són els colors que es veuen més afectats al convertir una imatge de RGB a CMYK?

Els colors molt saturats, brillants, és a dir, col·loquialment els colors molt vius o cridaners.

 

Es recomanable assignar un perfil al document que vull imprimir abans d’enviar-lo a la impremta?

Si. Existeixen molts perfils de color. També depèn del perfil utilitzat per l’impressor.

En la nostra opinió si ets professional del sector, i a més coneixes com treballa la impremta, assigna el PERFIL utilitzat per la impremta. Si dubtes consulta als tècnics de la teva impremta.

Demana prova de color certificada a la impremta. És el sistema més fiable per conèixer el resultat final de la producció gràfica.

 

Què passa amb el negre?

A vegades el negre enganya. Cuida’l, t’evitaràs problemes.

Quan és imprescindible utilitzar el negre pur (0.0.0.100 CMYK)?

En textos, línies fines, logos… Si no fas la transformació correcta, estaràs utilitzant negre enriquit, és a dir, serà la suma dels 4 colors CMYK i al imprimir ens trobarem amb problemes de registre, repintades i color.

 

Això és tot?

No, hi ha infinits temes que afecten a la colorimetria: paper, sistema de tintatge, capçals, calibració i model de la màquina, perfils assignats tant per part del dissenyador com per l’impressor, qualitat de les imatges, resolució,… podríem seguir tot el dia i no acabaríem.

 
Si necessites ampliar la informació contacta amb el nostre equip tècnic! Estarem encantats d’ajudar-te.
 

SHARE