LA IMATGE VECTORIAL, un aliat pel dissenyador

posted in: Articles | 0

Has dissenyat mai un flyer i després has volgut utilitzar el mateix disseny en un díptic o en un format més gran i no ho has pogut fer perquè les imatges utilitzades perdien qualitat? Has visualitzat una imatge a la teva pantalla i al imprimir-la has observat la pèrdua de definició? Això passa perquè les imatges estan compostes per píxels i la seva qualitat depèn de la quantitat de píxels per polzada que conté el document d’origen. En el moment d’ampliar una imatge aquesta perd definició i és quan podem observar que la imatge queda pixelada. Quanta menys resolució tingui la imatge original, més pèrdua de definició (qualitat) tindrà al augmentar-la.

imagen-pixelada

En arts gràfiques, és molt important fer atenció a les imatges que utilitzem. És important que en les nostres produccions gràfiques incorporem imatges amb bona resolució. Nosaltres recomanem als nostres clients que les seves imatges tinguin d’origen dpi (alta resolució).

Hi ha excepcions: En cas de que l’objecte que visualitzem estigui allunyat (com per exemple una lona en un edifici) la resolució recomanada podrà ser menor. Això es deu a que l’ull humà no és capaç d’apreciar majors resolucions a distàncies llargues. A major distància de visió menor resolució necessària.

 

Com podem evitar que les imatges perdin qualitat al ampliar-les?
Sempre que puguis, utilitza vectors.

 

Un vector és un arxiu gràfic basat en expressions matemàtiques, es poden ampliar indefinidament sense perdre qualitat final.

imagen-vectorizada-ampliada

Els vectors són ideals per a la creació de dibuixos i logotips, és a dir, pel disseny gràfic. S’adapten perfectament a les necessitats de dissenyadors i artistes, i sobre qualsevol tipus d’impressió i multitud de superfícies sense perdre qualitat.

 

             ——————————————————————————————————————————————-

CARACTERÍSTIQUES I PRINCIPALS DIFERÈNCIES

 

IMATGE
VECTOR
Una imatge sempre està formada per píxels. La seva qualitat depèn de la resolució inicial. Un vector no té píxels a diferència d’una imatge, està format només per traços, línies i corves, és a dir, és un traçat vectoritzat.
 AVANTATGES I INCONVENIENTS
Perden qualitat al ampliar-lesPerquè una imatge tingui una bona resolució recomanem que les imatges tinguin 300 dpi.  Un vector es pot ampliar de forma infinita sense que afecti a la seva qualitat, ja que no està format per píxels i ens permet fer-lo tant gran com volguem sense perdre nitidesa.
El pes del fitxer s’incrementa al utilitzar imatges de qualitat. A més resolució més pes. El tamany del vector no afecta a la capacitat que ocupa el fitxer.
Són bones per emmagatzemar textures complexes. No són adequats per emmagatzemar textures complexes.
Els vectors són ideals per imprimir en gran format, troquelats, fresadores, plotters de tall, etc.
FORMATS

Gairebé totes les aplicacions que processen imatges de píxels poden llegir diversos formats.

BMP (windows), PSD (photoshop), JPEG, GIF, TIF, TGA.

Els formats de vectors estan molt lligats al tipus de software que s’utilitza per crear-los o interpretar-los, i tot i que existeixen maneres de convertir d’un format a un altre, sempre existeix pèrdua d’informació en aquesta conversió.

AI (illustrator),DXF (autocad)

 PROGRAMES
Aquest tipus d’imatges es solen tractar o generar en programes de disseny com Photoshop, des de càmeres digitals, escàners, mòbils o altres dispositius digitals. Les imatges vectoritzades es solen tractar o generar en programes de disseny vectorial com l’Illustrator.

             ——————————————————————————————————————————————-

 

En definitiva, la decisió d’utilitzar una imatge o un vector o la combinació d’ambdós estarà determinada principalment pel projecte gràfic.

Per exemple, al crear un logo hem de pensar que l’utilitzarem en multitud de suports. No ho dubtis, UTILITZA UN VECTOR. Igual que pel disseny d’ilustracions, fonts, infografia, icones, senyalització…

Però si volem que el projecte transmeti realitat amb una imatge complexa, detallada, amb diverses textures, profunditat, ombres… llavors UTILITZA UNA IMATGE. I recorda: LA QUALITAT DE LA IMATGE IMPORTA!

 

SHARE